Jos ei opeteltaisikaan tätä kantapään kautta?

Oletko joskus saanut itsesi kiinni siitä, ettei huvittanutkaan tehdä lämmittelyä ennen urheilusuoritusta? Entä siitä, että lähdit tekemään suoritusta, vaikka ainoa järkevä vaihtoehto olisi ollut jäädä kotiin lepäämään? - Niinpä, varmaan jokainen meistä on joskus sortunut näihin klassikkokeisseihin. 

Meillä on maailman kaikki tieto siitä, mitkä ovat hyvinvoinnin avaimet. Evoluutio on siinä kohdin kehittänyt meitä vuosituhansien varrella suhteellisen vähän. Edelleen aivomme tarvitsevat toimiakseen liikuntaa ja liikunta tuottaa meille hyvinvointia samalla tavoin kuin se aikanaan tuotti metsästäjä-keräilijöille. Nykyään me vain tahdomme olla enemmänkin istuja-napostelijoita.

Perusasiat kuntoon 

Jatkuvasti uutisoidaan, kuinka istuminen ja liikkumattomuus ovat yhteiskunnalle pian kestämättömän suuri ongelma. Perusasioiden kuntoon laittaminen: säännöllinen liikunta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, riittävä uni ja lepo eivät maksa meille käytännössä paljon mitään, mutta miksi niistä kiinni pitäminen on niin pirun vaikeaa? Varsinkin kun nykyään vaihtoehtoja piisaa jokaiselle takuulla jopa yli tarpeen.

Tähän jos osaisimme vastata, olisimme varmaan maailman rikkaimpia. Tuoreimmassa podcastissamme yritämme kantaa kortemme kekoon urheiluvammojen välttämiseksi ja kutsuimme vieraaksi Mehiläisen fysioterapeutin Pinja Hotasen

Opettele tuntemaan itsesi ja muista myös levätä

Jotta sinun ei tarvitsisi opetella näitä vammahommeleita kantapään kautta, kannattaa napata talteen Pinjan vinkit vammojen välttämiseen. Niiden avulla pystyt huolehtimaan hyvinvoinnistasi mahdollisimman optimaalisesti. 

Pistä siis mieleen seuraavat asiat:

  • Vammoja voi ehkäistä säännöllisellä liiketaito- ja voimaharjoittelulla.
  • Pyri harjoittelemaan monipuolisesti: huolehdi, että tulee tehtyä sopivassa suhteessa peruskestävyyttä, liikkuvuutta ja voimaharjoittelua sekä sykettä nostavaa liikuntaa, kuten vaikka pallopelejä.
  • Vanha vamma on aina riski: huolehdi, että vammat tulee hoidettua kuntoon, etteivät ne aiheuta rasitusvammoja tai uusia tapaturmia.
  • Yhtäkkiset isot muutokset treenimäärissä ovat aina iso riski rasitus- ja muille vammoille. Lisää harjoitusmääriä maltillisesti itseä ja olotiloja kuunnellen.
  • Uni, ruokavalio ja stressin välttäminen ovat ihan yhtä tärkeitä, jollei tärkeämpiä kuin kova treeni. Älä lintsaa varsinkaan unesta!
  • Uskalla levätä. Väsynyt kroppa tai mieli ei hyödy kovasta treenistä, vaan päinvastoin vammariski kasvaa väsyneenä reviteltäessä.
  • Opettele tuntemaan itsesi: kokonaiskuormituksen hallinta on ensiarvoisen tärkeää vammojen välttämisen kannalta.
  • Huolehdi, että elämässä on myös muuta sisältöä kuin treenaaminen: kroppa kehittyy levossa.
Imaise tästä myös tipsit vammoja ehkäisevään alkuverryttelyyn:
  • Hyvä alkulämmittely ehkäisee vammoja, virittää kropan treeniin ja tuo rutiineja ja säännöllisyyttä tekemiseen. 
  • Ajallisesti 30 minuuttia riittää laadukkaan alkulämmittelyn tekemiseen.
  • Hyvä lämmittely ottaa huomioon päälajin ominaispiirteet: virittelee tarvittavat lihasryhmät ja liikeradat kuntoon, jotta kroppa on valmiina ottamaan harjoituksen vastaan.
  • Aloita lämmittely lempeällä sykkeen nostatuksella, jotta saat aineenvaihdunnan käyntiin. Etene siitä lihaksia ja liikeratoja aktivoiviin toiminnallisiin liikkeisiin ja päätä lämmittely sykettä kohottaviin spurtteihin ym. kovatempoisempiin irrotteluihin omaa kroppaa kuunnellen.
  • Omaan lajiin sopivat verryttelyt kannattaa selvittää lajiasiantuntijan tai lajianalyysin avulla.
Tuoreimman jakson pääset kuuntelemaan tästä: 

Kommentit