Liikkumisen ihanuus ja vaikeus


Tuoreessa podcast-jaksossa paneuduimme Omatoimisten omatoimiseen treeniin ja jaoimme vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun näin kesäaikana ja vähän muutenkin. Miksi itsekseen treenaaminen on välillä niin hankalaa ja mikä voisi motivoida meitä siihen, kun kerran tiedämme, että liikunta tekee meille hyvää?

Perkele, että ärsyttää. Taas tuli tultua kotiin, illalla ei ollut mitään suunniteltua tekemistä ja lapsetkin olivat lomareissulla. Liikkeelle lähteminen olisi ollut vain tossujen kiristämisen päässä. Tossujen kiristämisen päässä. Kiristämisen. Päässä.

Jos ei tätä ennen, niin viimeistään nyt se kiristäminen alkoi. Keksin selityksiä: palaudun, koska juoksin eilen; hellesää, en ole juonut ja syönyt sopivasti; tukku rästihommia, juuri nyt on niille sopiva aika. Toki tein ihan oikeasti näitä rästijuttuja, kuten kirjoitan tätä blogia (ohessa napostelen Avec-pastilleja ja siemailen vettä), mutta se treeni olisi vienyt lyhimmillään puolisen tuntia. Enemmän aikaa on takuulla kulunut vaikkapa pelkkien Instagram-reelsien tuijotteluun tässä välillä. Päätin kuitenkin istua koneella ja kangistua entisestään.

Unelma endorfiineistä

Urheilun koukuttavimpia asioita on liikunnan jälkeinen hyvän olon tunne. Ultimaattinen porrastreeni ja maitohapot jylläävät, ratkaisumaali, voitettu kaksinkamppailu tai game saver -torjunta ottelun loppuhetkillä kaikkensa antaneena, juoksulenkki ennätysajassa hiki lentäen, rentouttava jooga viikon päätteeksi, hyvä agilitytreeni parhaan ystävän kanssa tai onnistunut golfkierros hyvässä seurassa.

Sullakin on varmaan useampia tällaisia hetkiä, joiden jälkeen fiilis on katossa vielä tunteja suorituksen jälkeenkin. Tietää tehneensä, sanotaan. Voisiko tämän tunteen jotenkin pullottaa ja raottaa korkkia aina silloin, kun laiskottaa vastustamattomasti?

Ilmainen ihmelääke

Jos liikunta keksittäisiin nyt, siitä kohistaisiin ihmelääkkeenä. Niin paljon hyviä vaikutuksia sillä meihin on:

  • Aivojen toiminta virkistyy: syntyy uusia hiussuonia, aivosolujen väliset yhteydet paranevat, verenkierto kohenee ja hapensaanti lisääntyy. Samalla muisti, tarkkaavaisuus ja oppiminen tehostuvat ja luovuus lisääntyy.
  • Kehossa tapahtuu fyysisiä muutoksia: voima, kestävyys ja liikkuvuus kehittyvät, verenkierto vilkastuu, aineenvaihdunta kiihtyy, verenpaine laskee ja mielihyvähormonien tuotanto voimistuu. 
  • Mieli kohenee, kun hormonit tuottavat hyvää oloa, fyysinen väsymys parantaa unenlaatua ja levänneenä pääkin voi paremmin. Tutkimusten mukaan enemmän liikkuvilla ihmisillä on paremmat tietoisen läsnäolon taidot ja he kokevat vähemmän psyykkistä kuormittuneisuutta kuin vähemmän liikkuvat.
  • Autonominen hermosto nauttii: liikkuminen auttaa hermostoa rentoutumaan ja palautumaan.
  • Minäkuva kiittää: fyysinen käsitys kehosta rakentuu läpi elämän ja juuri sen takia liikunta vaikuttaa itsearvostukseen, pystyvyyden tunteeseen ja kehonkuvaan, jotka puolestaan vaikuttavat minäkäsitykseen ja tukevat itsestä huolehtimisen taitoja. Hyvästä fiiliksestä syntyy positiivisuuden kierre, kun mielihyvähormonien tuotannon kiihtyminen lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Siis nämä kaikki positiiviset asiat ovat joka päivä saatavillamme ilman sentinkään panostusta. Keinoja omatoimisen liikkumisen lisäämiseen todellakin kannattaisi myös yhteiskunnan näkökulmasta keksiä aika tavalla lisää, koska liikkuminen vähentää myös todella moniin perussairauksiin sairastumisen riskiä.

Avainsana: arkiaktiivisuus

Ja nyt sitten. Kaiken liikkumisenhan ei tarvitse olla varsinaista harjoittelua. Aktiivisuuden lisääminen arkipäivässä on jopa melkein tärkeämpää kuin intohimoinen urheilupäiväkirjan pito ja huippusuoritusjahti. Siispä meidän ei ihan oikeasti tarvitse kiristää aina tossuja, vaan lähteä vaikka vain nuuskuttelemaan metsän tuoksuja, kävellä portaat hissiin ahtautumisen sijasta, pyöräillä kauppaan, pitää kävelypalavereja tai potkia palloa pihalla lasten kanssa.

Kaikki se aika, jolloin pakaramme eivät ole liimaantuneena hikiseen tuoliin ja katseemme nauliintuneena ruutuihin, tekee meille hyvää. Niinpä nyt onkin aika laittaa tälle tekstille piste ja haastaa sinutkin ottamaan vähintään viiden minuutin verenkierron elvytys vapaavalintaisella omatoimisella. Samalla voit miettiä paria näkökulmanvaihdosta: Miten sinä voisit vähentää esimerkiksi autolla liikkumista tai istumista ylipäätään? Millaisia muutoksia se toisi arkeen? Voit jakaa omat ajatuksesi ja liikkumisesi meidän kanssa tägäämällä meidät mukaan sun pohdintoihin ja liikuntahetkiin @omatoimiset

 Jos haluat lukea lisää liikunnan hyödyistä, paina tästä eteenpäin > 

Ja tästä vähän vinkkejä vielä kesän varalle

P.S. Toki aina on sallittua ja jopa suotavaa nauttia omista huippusuorituksista, mutta koitetaan oppia ottamaan myös iisisti niin, ettei liikkumisesta tulisi paineistavaa pakkotekemistä.

Kommentit