Mielen metronomi

Voiko kukaan olla eri mieltä siitä, että musiikki saa veren kiertämään ja mielenliikkeet hereille? Tuskin. Olkoon musiikkimaku minkälainen tahansa, tai puuttukoon sellainen kokonaan, aiheuttavat musiikilliset rytmit ihmisissä (ja myös eläimissä!) erilaisia värähdyksiä.

Urheilun & musiikin merkityksellinen liitto

Me urheilun parissa tiiviisti elävät myös tunnemme sen, millainen merkitys musiikilla on niin yksilölle, kuin ryhmälle. Joukkuelajin otteluun valmistautuminen ilman musiikkia pukukopissa tai kaikki mahdolliset keskittymisen ainekset vaativa yksilösuoritus ilman omannäköistä rytmiä korvanapeissa tai mankassa, ei oikeastaan edes kuulosta mahdolliselta skenaariolta. Ja ne tunteet. Varmasti hyvin monelle jokin tietty biisi tuo mieleen voitetun ottelun, ikimuistoisen reissun, tietyn porukan tai valtavan pettymyksen. On saatettu marssia alttarille tai fiilistellä vuosikausia karaokessa jonkin sellaisen musiikkikappaleen tahdissa, joka on muisto urheilutapahtuman katsomosta tai oman urheilu-uran varrelta.

Tutkittu mielen hyvinvoinnin buustaaja

Musiikin kuuntelu saattaa joillekin olla joskus myös vähän taka-alalla. Ehkä havahtuukin siihen, ettei ole avannut Spotifyta tai kuunnellut levyjä mies- ja naismuistiin. Eikä välttämättä koe tarvettakaan, ja mikäs siinä. Mutta kun jotain sopivaa iskee korvanappeihin vaikka siivotessa, lenkille tai illalla nukkumaan mennessä, tasaavat duurit ja mollit taatusti hengitystä, virittävät mieltä ja kehoa tai nostavat adrenaliinin miellyttävälle tasolle. Tällä puolestaan on tutkittua vaikutusta mielen hyvinvointiin. Oletko joskus ajatellut, miksi esimerkiksi magneettikuvaukseen mentäessä kysytään, mitä haluaisit kuunnella? Tai miksi jotkut kirurgit tunnetusti kuuntelevat mielimusiikkiaan operoidessaan? Nykyään myös neuvoloissa opastetaan soittolistan tekoa synnytystä varten ja se on joillekin osoittautunut todella toimivaksi! Ja onpa heitetty vinkkinä resepti juoksusoittolistan teolle myös taannoisessa jaksossamme.

Soittolistat, kuntoilijan parhaat kaverit

Loppuun vinkkivitonen: jos kuntoilusta tai lenkkeilystä on vierähtänyt tovi tai liikkuminen ei maistu, niin miellyttävä musiikki voi toimia tsemppaajana ja kirittäjänä. Olkoon se sitten Eye of the tigeria hikihatussa ylämäkeen tai Mikko Harjun Sinä riität rauhallisesti sauvakävellen kotikulmien lenkkipolulla, niin epämukavuusalue muuttuu ainakin aavistuksen helpommaksi kulkea. Jos kaipaat tönäisyä alkuun, ota haltuun Omatoimisten soittolista! Siinä on musiikkia lähes jokaiseen makuun ja tilanteeseen.

Mitä muuta musiikki merkitsee urheilussa? Entä mitä tutkimukset kertovat? Kuuntelee lisää Omatoimisten jaksosta ja lue lisää alla olevista linkeistä!

Ja ps. Jos kuuntelit jo jaksomme, niin Enni Rukajärvi kuuntelee laskiessaan mm. Pää kii -orkesteria.

Tästä voit polkaista itsesi musajakson lähteiden äärelle:

Kommentit