Oletko mukana?



  • Mikä tai mitkä ovat mieleenpainuvimpia urheilu- tai liikuntamuistojasi? Miksi? 
  • Muistatko, millaisia tunteita ne sinussa herättivät? 
  • Miksi juuri nämä asiat ovat sinulle merkityksellisiä? 
  • Keitä ihmisiä niihin liittyy? 
  • Olisivatko muistot niin vahvoja, jos näitä ihmisiä ei olisi ollut? 
  • Olisiko tunnekokemus ollut niin merkityksellinen? 
Yksi urheilun ja liikunnan merkittävimmistä aspekteista on yhteisöllisyys. Haluamme kuulua samanhenkiseen porukkaan ja kokea asioita yhdessä sellaisten ihmisten kanssa, jotka nauttivat samanlaisista asioista kuin me. Jos tutkiskelit tämän tekstin alussa esitettyjen kysmyksien avulla parhaimpia muistojasi, saatoit ehkä päästä jo tämän tekstin ytimeen. 

Porukka on meidät liikkeelle paneva voima. On paljon helpompi motivoitua treeniin, kun ympärillä on ryhmä, joka kannustaa lähtemään liikkeelle, nauttii samojen asioiden tekemisestä kanssasi, tsemppaa silloin, kun et enää itse jaksaisi ja iloitsee yhdessä, kun tavoitteet on saatu täytettyä. Usein voittoja tärkeämpää onkin itse asiassa niitä kohti yhdessä kuljettu matka. Lisäksi myös urheilun ympärille rakentuvat kokemukset, esimerkiksi kisakatsomoissa, muodostuvat monesti merkityksellisiksi, vaikka katsojat itse eivät olisikaan liikkeessä. Urheilu yhdistää. 

Suuria tunteita, elämänmittaisia elämyksiä

Urheilu ja liikunta herättävät meissä tunteita, sillä ne vetoavat primitiivisyyteemme: haluamme olla parempia kuin naapuriheimo. Haluamme kuulua meihin, ettemme jäisi yksin. Ennen ehkä valitsimme ryhmämme asuinpaikan perusteella, nykyään valinnanvaraa on monenlaisiin tarpeisiin. Tärkeintä on, että koemme suuria tunteita ja tunnemme kuuluvamme joukkoon. Kokemuksia voidaan sitten vaihtaa keskenään tatamilla, vaihtoaitiossa, pukuhuoneessa, tallissa tai vaikka lounaalla klubitalolla.

Juttelimme taannoin podcastissamme golfista ja ratsastuksesta. Vaikka molemmat ovat näennäisesti yksilölajeja, kummankin yhteydessä nousi voimakkaasti esiin, että tärkeä lajeihin koukuttava tekijä on juuri yhteisöllisyys: mukaan lähdetään, koska kaveritkin, ja uusia tuttavuuksia löydetään liittymällä harrastajayhteisöön, olipa se sitten seura, treeniryhmä tai vaikkapa sosiaalisessa mediassa toimiva ryhmä. Harrastusten piirissä syntyy ystävyyssuhteita, jotka jatkuvat monesti pitempään kuin itse harrastus.

Ryhmä kantaa

Elämä tuo tiellemme monenlaista. Tuttu ryhmä tarjoaa arkeen rutiineja ja tukea, joka yhteisen treenaamisen ohella auttaa meitä selviämään monesta muustakin. Poikkeusolot ovat auttaneet meitä huomaamaan tämän yhteisöllisyyden merkityksen. Kuinka tärkeää onkaan, että meillä on mielekästä tekemistä useampana päivänä viikossa. 

Yhdessä treenatessa opitaan lajitaitoja, kasvatetaan kuntoa ja jutellaan kaikenlaisesta. Joukkue tai ryhmä tarjoaa usein uskomattoman verkoston monen eri alan osaajia joko muiden harrastajien tai vaikka lasten vanhempien muodossa. Se on pääomaa, jota ei ilman tätä yhteisöllisyyttä vastaavalla tavalla voi hankkia. Urheilu tuo yhteen monenlaisia ihmisiä koti-, koulutus- tai ammattitaustoista riippumatta. Se on uskomaton rikkaus!

Miten vahvistaa yhteishenkeä?

Monissa seuroissa ja treeniporukoissa pohditaan nyt, miten koronan aikana haalistunutta yhteisöllisyyttä voitaisiin vahvistaa, kun rajoitukset lopulta höltyvät. Seuran ympärillä toimii usein monenlaisia tahoja, kannattajia, tukijoita, seuratoimijoita, harrastajia ja ammattilaisia, jotka kaikki pitäisi saada puhaltamaan yhteen hiileen vastaisuudessakin. Pelkkä porukkaa yhdistävien takkien, lippisten tai pipojen tilaaminen ei riitä. Meidän pitää päästä kohtaamaan toisiamme ja huomata, että yhteisön eteen antamaamme panosta arvostetaan.

Nyt kannattaakin pohtia kohtaamisten lisäämistä: miten ihmiset seurassa tai joukkueessa tutustuvat toisiinsa, mitä tehdään yhdessä ja kuinka usein, miten kohtaamisista muodostuu säännöllisiä, miten kaikki kokisivat voivansa vaikuttaa yhteiseen tekemiseen? Yhteisistä tapahtumista muodostuu elämyksiä, kun päästään turinoimaan yhdessä ja luomaan alussa kuvailtuja muistoja. Mikä olennaisinta, on tosi tärkeä muistaa, että liikunnan ja urheilun harrastaminen on paljon muutakin kuin vain yhteisiä treenejä. Ja ne sisällöt kantavat usein elämässä kaikkein pisimmälle.

Kuuntele podcastimme:

Kommentit